Vg2 Maritime fag er et godt utgangspunkt for en videre jobb i maritim næring. Du kan jobbe som matros, styrmann, overstyrmann, kaptein, motormann, maskinist og maskinsjef. Rederiene sier at det gode muligheter for lærlingplasser i næringen, og at behovet i fremtiden vil være mange og utfordrende. Når du søker maritime fag, kan du etter at du kommer inn velge to retninger. Det er motormann eller matros.
Matros:
Som matros er du fagarbeideren i dekksavdelingen, og har en allsidig arbeidsdag med mange ulike oppgaver. Du jobber med alt fra vedlikehold, lasting og lossing, til vakttjeneste og rutiner ved skipets ankomst og avgang. Som matros bør du like varierte arbeidsoppgaver, og gjerne ha en sterk praktisk sans. Du må være effektiv, nøyaktig og glad i å samarbeide. Du kommer til å være på sjøen lang tid av gangen, og du må være forberedt på å jobbe turnus.
Fremtidens matros
Sjøfart er en av Norges største næringer, og matrosen har derfor en svært viktig rolle. Som matros er utviklingsmulighetene mange. Du kan for eksempel gå videre til å bli arbeidsleder eller kranfører, eller videreutdanne deg til dekksoffiser.
Motormann:
Som motormann vil du vedlikeholde og reparere skipets motorer og andre mekaniske deler. Du må være nøyaktig og glad i å jobbe både alene og sammen med andre. En motormann må følge mange sikkerhetskrav og regler, så det er viktig at du er ansvarsbevisst. Det er viktig at du takler stress og håndterer utfordringer på en god måte.
Fremtidens motormann
Fremtidens motormann vil få brynt seg på ny teknologi. Sjøfartsnæringen utvikler seg svært raskt på teknologifronten. Som eksempel vil mange skip i fremtiden ikke gå på diesel, men ha alternative fremdriftssystemer. Som motormann står veien åpen hvis du etter hvert vil videreutdanne deg til maskinoffiser.
Krav:
For å bli matros eller motormann må du ha godkjent helseattest fra en sjømannslege. Du trenger også et rent rulleblad for å få visum til andre land.