Glade gutter klar for yrkeslivet!

En lærer og tre elever, gutter 17 år, service og samferdsel, Etterstad videregående skole

Kisaanth Krishnamoorty (18), spesialiserer seg innen salg, Lavdim Hasani (17) har valgt kontor og Imam Firas (17) salg og service. Den første vil bli kjøpmann, den andre ønsker å jobbe som saksbehandler i det offentlige og den tredje drømmer om å starte for seg selv.

Tre unge gutter som vet at for å komme dit de vil i livet, så må de jobbe hardt og målbevisst. Viljestyrken må være sterk. Man må smile til verden. Ingenting kommer gratis. De vet også at det er en enkel sak å miste de mulighetene man har. Det har de ikke tenkt til å gjøre.

Kisaanth bor på Grønland, og jobber deltid for Rema1000 ved siden av skolen. Nå har han fått lærlingplass i samme bedrift, og skal ta fagbrev i salgsfaget. Han håper å bli assisterende leder innen et par år, for så søke talentprogrammet de har i bedriften.

-Det går over 10 uker, og består jeg prøvene kan jeg bli tilbudt en butikk. Den kan ligge hvor som helst i Norge, eller også i Danmark. Jeg griper selvsagt sjansen hvis jeg får den!

Mange muligheter på Service og Samferdsel

Men hvorfor Service og Samferdsel når man jobber for såpass ulike karrierevalg som kjøpmann, saksbehandler og bedriftseier?

Gutta har svaret på det!

-Det beste med Vg1 Service og Samferdsel er at det er veldig åpent, og du er innom utrolig mange aspekter ved serviceyrket. Selvfølgelig økonomi, kontorfag, administrasjon, reiseliv og service. Samt markedsføring og salg. Men også helse, miljø og sikkerhet (HMS), som er viktig, forteller de tre.

Dette med sikkerhet er viktig.

-Sikkerhet er over alt, forteller Imam. Det er datasikkerhet, det er sikkerhet i en bedrift, et kontor og en barnehage. Selv hjemme bør du tenke HMS, ivrer han, og mener at barns sikkerhet er noe av det viktigste vi bør bry oss om. – De må få sunn mat, riktig stell og medisiner og man må forhindre at ulykker skjer. Barn er jo sårbare.

Dette tenkte de lite på før de begynte på Etterstad videregående skole.

Ingen av gutta valgte seg transport og logistikk eller yrkessjåfør, men også dette er en mulighet på Vg2.

Jeg vil være min egen sjef

Imam er fra Syria, og kom til Norge for 4 år siden gjennom et FN-program. Han snakker imponerende godt norsk, og smiler mens han snakker.

-Jeg har en del ideer om hva slags bedrift jeg ønsker å starte, men vil ikke røpe for mye, ler han. Jeg er veldig glad i å lage mat, så kanskje vil jeg inn i den bransjen. Men ikke som kokk. Jeg skal være bedriftseier. Skape arbeidsplasser.

Imam ønsker å bruke sin syriske bakgrunn, kanskje det deilige kjøkkenet fra hans hjemland. Tiden vil vise, men Imam har så mye pågangsmot og humør, at vi tror han vil lykkes.

Utdanningsvalget hans oppmuntrer til entreprenørskap, og Imam synes han har fått mye kunnskap og stimulans fra skolen.

Kanskje må jeg ta påbygg

Lavdim fra Bøler er den stilleste av trioen. Han trives veldig godt med PC-arbeid. Liker å sitte lenge ved datamaskinen å løse forskjellige oppgaver. Han er ikke den som selv vil stå i front og representere, men gjerne markedsføre andre som vil stå i lyset.

-Jeg har vært i praksis hos DiFi og ønsker meg en jobb som rådgiver eller saksbehandler i offentlig forvaltning, forteller Lavdim.

Han har søkt om lærlingplass hos Skatteetaten, Lånekassen og flere departementer. I disse dager venter han spent på svar om han kan få komme til intervju. Også det nåløyet må passeres, men Lavdim er positiv.

-Kanskje må jeg ta påbygg for å få drømmejobben. Da gjør jeg det, sier Lavdim.

Multikulturell skole

Alle tre har mye godt å si om Etterstad vgs, og det å velge yrkesfag. De trekker blant annet fram at man får lønn (om enn ikke så høy) under utdannelsen, og at man kommer seg raskt ut i arbeid. Tunge studielån og master ved fylte 30 år er ikke noe for dem.

-Vi er vant til yrkesfag, praktisk arbeid og å komme oss raskt ut i arbeidslivet fra vår kultur, mener Imam.

-Skolen har et godt miljø og fine lærere. Det er en ekte multikulturell skole, og det er mer positivt enn negativt for elevene. Det finnes ikke utenforskap her, uansett hvilken bakgrunn du har.

Kaffebaren

Når skoleåret startet i august 2019, åpnet samtidig Kaffebaren på Etterstad vgs. Den er det første permanente verkstedet for faget Service og Samferdsel i Oslo. De fleste yrkesfag har sine verksteder, og Lavdim og Kisaanth var med i den første gruppen ved skolestart. De har siden gitt opplæring til både medelever og lærere. Kaffebaren er et etterlengtet verksted for å koble teori og praksis sammen – flytte klasserommet ut i virkeligheten.

Alle klassene er med i en turnus av grupper som en del av undervisningen. De får det totale ansvar for innkjøp, vareutvalg, salg og markedsføring. Det er mye lærdom i denne praksisen, og de får karakterer på arbeidet.

-Hvis en gruppe ikke gjør det så bra, så må de se på hvorfor de ikke får kunder. Vareutvalg, service og markedsføring. Vi må utnytte det vi har, og tenke på mersalg. Vi må være renslige og smilende, forteller de.

-HMS er nummer en også her, mener Imam. Alltid hansker når vi lager toast! Holde kaffebaren og utstyret rent. Tenke på sikkerheten for de «ansatte» og kundene.

-Vi ser jo på anmeldelser som ulike bedrifter får på nettet. Ingenting slår at bedriften har ansatte som er «fantastiske folk som gir god service». Det ønsker også vi å stå for i arbeidslivet, avslutter de tre.