Det viktigste er å fullføre!

Elever og rektor fra Etterstad vgs i digitalt møte med Erna Solberg

Lærer Tårnesvik inviterte like godt Erna Solberg til møte på Teams, og statsministeren svarte "Ja".

Både elever og lærere gledet seg, og  det digitale møtet med landets leder 28.april ble en positiv opplevelse.

Høy ledighet

Marius fra 2SSB spurte hva statsministeren tenkte om den høye arbeidsledigheten og hvordan det vil påvirke de unge i fremtiden. Som dreven politiker svarte Erna Solberg at regjeringen gjør hva de kan for å støtte næringslivet økonomisk for å ha en bærekraftig utvikling på sikt, men hun var også klar over at krisen ville kunne pågå en stund. ”Det vil nok ta et år før arbeidsmarkedet normaliserer seg” sa Erna Solberg.

Framtidens arbeidsmarked

Aiza i 2SSA spurte statsministeren om hva hun trodde om fremtidens arbeidsmarked.

Erna Solberg var klar i sin tale og mente at de med kunnskap og kompetanse ville få jobb uansett. Hun mente arbeidsmarkedet vil bli mer digitalisert og det vil være viktig med digital kunnskap og kompetanse som er relevant for bedriftene ” Det viktigste vi gjør er at elever fullfører videregående utdanning, og vi må matche kompetansen til ungdom med det arbeidsmarkedet faktisk trenger”.

Jobber med et tilbud

Dionis i 2SSA var mest spent på svaret om hva som vil skje med de som ikke får læreplass. Erna Solberg svarte raskt at de jobber med et skoletilbud for at elever skal kunne fullføre skolegangen - og være kompetente for en jobb i næringslivet.

Statsminister Erna Solberg avsluttet møtet med en viktig beskjed: Husk hva jeg sa…. det viktigste er å fullføre!

Les sak fra Aftenposten om møtet med statsminister Erna Solberg.

Hold ut! Fullfør utdanningen!

Elevene fra Etterstad fortsatte å møte samfunnstopper på Teams. Det siste var 19. mai med byrådsleder Raymond Johansen. Han innledet møtet med å skryte av ungdommen, og takket for hensynet de tar under koronaperioden. Han kom også med en klar anbefaling om å fullføre utdanningen. «At samfunnet gradvis vil ta seg opp er jeg rimelig sikker på. Hold ut, gjennomfør utdanningen med et lavt fravær. Det vil gjøre deg attraktiv for en arbeidsgiver», uttrykte byrådslederen.

Raymond beroliget også elevene med at byrådet satser på yrkesfag, og at de jobber med mulige løsninger for elever som blir stående uten læreplass fra høsten. Avslutningsvis kom han med en oppmuntrende melding for alle oss på Etterstad. «Hvis byggeprosjektet blir satt på vent, ring meg».

Elever fra Etterstad vgs vil være populære i framtidens arbeidsmarked!

Elever fra Service og samferdsel møtte også NHO-direktør Ole Erik Almlid for en prat via Teams, 24. april.

NHO-sjef Almlid hadde positive tanker om fremtidens arbeidsmarked, og gode svar på spørsmål fra elever i møte på Teams. NHO jobber for å fremme vekst i norske bedrifter, og Almlid mente elever fra yrkefag er mer ettertraktet enn de tror. Tross koronakrisen har lederen for NHO tro på vekst i sine medlemsbedrifter ”Både reiseliv og salg kommer til å være attraktivt i fremtiden,” mente en entusiastisk Almlid.

Spørsmålene fra elevene fra Service og samferdsel og Praksisbrev handlet mye om fremtidens jobbmarked, og NHO-toppen mener ingen skal bekymre seg. Vanskelige tider fører til nye og kreative løsninger som vil bli en del av arbeidsmarkedet og skape gode jobber. Almlid avslutter samtalen med en klar beskjed til elevene: ”Det er dere som skal forme morgendagens Norge».

Det startet med Mathilde

Det aller første digitale møtet som lærer Åshild Sundet Tårnesvik fikk satt opp, var med skolepolitiker Mathilde Tybring-Gjedde. Datoen var 31.mars, og Tybring-Gjedde, som er stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Utdanningskomiteen, ville rett og slett høre hvordan det gikk med digital hjemmeskole når man er en yrkesskole der verksteder er det viktigste klasserommet.

Siden ballet det på seg med samfunnstopper som ville snakke med elever og ansatte. Vi håper dere lærte noe av våre spørsmål og erfaringer med skolehverdagen i koronaens tid :-)