VG2 Kokk- og servitørfag

kokker

Programområdet for kokk- og servitørfag

Utvikling av kompetanse innen tilberedning, anretning og servering av måltider til gjester på ulike spisesteder og til brukere i ulike institusjoner.

Opplæringen skal legge vekt på praktisk arbeid og samarbeid med det lokale næringslivet.

Gjennom økt faglig kompetanse skal den enkelte få bedre grunnlag for å velge videre utdanning og framtidig yrke innenfor kokk- og servitørfag.

Aktivitetene på Vg2 matfag er mange.

Felles programfag som råvarer og produksjon, kosthold, ernæring og helse, servering, bransje og miljø og Prosjekt til fordypning utøves i praksis og teori.

I tillegg til dette får du kjennskap til de forskjellige bransjene gjennom bedriftsbesøk og praksis i ulike bransjebedrifter.

Fellesfag er en viktig del av studiet og utgjør ca 1/3 av tiden. I gjennomsnitt foregår ca 40 % av undervisningen på kjøkken, verksted eller i restauranten.

Restaurantkokk

Kokker lager mat på hoteller, restauranter og andre typer serveringssteder.

Kokken arbeider ofte skiftarbeid, og tempoet varierer ut fra besøks- og spisetider.

Kurset gir trening i å bearbeide råvarer, tilberede og anrette forskjellige varmretter, kald mat, desserter og bakverk. Viktige egenskaper som estetisk sans, kreativitet, nøyaktighet, hygiene, samarbeid og takling av stress kreves av en som vil utdanne seg til kokk.

Institusjonskokk

Jobb i offentlige og private institusjonskjøkken drevet av for eksempel helsevesenet eller forsvaret.

Institusjonskokken lager oftest mat i store kvanta, og til personer som spiser alle sine måltider i institusjoner, for eksempel sykehus, pleiehjem, fengsel, skoleinternat og oljeplattformer. Måltidene skal være ernæringsmessig riktig sammensatt og servert på en slik måte at de er helsefremmende.

Mulighetene er uendelige, dette er internasjonale fag som kan utøves hvor i verden du måtte ønske. Det finnes arbeidsplasser både i by og på landsbygda, til sjøs, offshore, i helsevesenet og i utlandet.

Servitør

En servitør er bedriftens ansikt utad og skal presentere restauranten som et hyggelig sted og også presentere og servere maten som kokkene har tilberedt på kjøkkenet.

Servitøren kan også ha ansvar for den siste ferdigstilling av retten i restauranten, for eksempel transjere kjøttet foran gjesten eller flambere desserten før den serveres.

En av servitørens viktige oppgaver er salg og presentasjon av spisestedets produkter og tjenester.

Reiselivsnæringen er i stor vekst og det er alltid etterspørsel etter dyktige fagfolk innenfor kokk- og servitørfagene.

IInternasjonale muligheter

Utdanning innen restaurant- og matfag gir deg mulighet til for arbeid over hele verden. Det er også mulig å søke om elevplass i et annet europeisk land for inntak på samme vilkår som søkere fra landets egne søkere.

Vi samarbeider med utveksling av elever / klasse, med prosjekter og med kunnskapsutveksling mellom elever og klasser.

Vårt samarbeid er med en restaurantskole NICE i Frankrike, skolen heter LYÉE PAUL AUGIER.